Etappe 1: Amsterdam (NL) - Orléans (F)

Dagafstand: 630 kilometer
Afgelegde route op Google Maps

Banner met de tekst START Amsterdam-Dakar Challenge

Zaterdag 4 november begon vroeg, want om 9:30 uur werden de deelnemende teams verwacht in Amsterdam om het routeboek in ontvangst te nemen, kennis te maken met andere teams en te worden uitgezwaaid door vrienden en familie. Na een laatste briefing begon even na 11 uur de Dakar Challenge.

Raph en Casper staan bij hun Dakar-auto
Klaar voor vertrek!

Veel teams hebben een tracker besteld. Met die tracker kunnen thuisblijvers de teams volgen. Ook Team Sjef de Kiep heeft er een; het identificatienummer van de tracker is 1139.

Foto van twee bijna identieke Ford StreetKa roadsters
Er doen ook een Schots en een Engels team mee. Uiteraard in stijl: in een zandkleurig tropenpak. En met twee Ford StreetKa roadstertjes, aangekleed met rijplaten, reservebanden en benzinetanks. En ook in zandkleur, uiteraard.

Eerste overnachting

Er was een hotel geboekt in Orleans, 630 kilometer van het startpunt in Amsterdam. Een aantal team is verder gereden; één ervan zelf tot een dorpje in de buurt van Saintes, ten westen van Cognac. Dat team heeft op zaterdag maar liefst 977 kilometer afgelegd!

Kilometers maken

De komende dagen staan vooral in het teken van kilometers maken. Op 7 november om 7:15 uur 's ochtends vertrekt de boot vanaf Algeciras - ten westen van Gibraltar - naar Marokko. Dat is maar liefst 2.416 kilometer vanaf amsterdam! In twee dagen tijd moeten we dus nog 1.786 kilometer rijden... Morgen willen we in elk geval Salamanca (E) halen. Dat wordt dus vroeg uit de veren, zo optimaal mogelijk gebruik maken van het daglicht en vooral héél lang rijden.

Onze auto

Gelukkig gaat alles goed met de auto van team Sjef de Kiep. Hij rijdt prima en alles werkt naar behoren, op de cruise control na. En bij een tolpoort op de Péage werd de 27MC-antenne van het dak gestoten door een hoogtebalk. Gelukkig was er geen schade. Dat zijn probleempjes vergeleken met enkele andere deelnemers bij wie hun barrel op een auto-ambulance belandde.