Etappe 4: Sotogrande (E) - Fez (MA)

Dagafstand: 32 plus 305 kilometer
Afgelegde route deel 1 en Afgelegde route deel 2 op Google Maps

Op naar Afrika!

De Levante Jet ferry
Onze jetboot naar Afrika. De kruissnelheid ligt op zo'n 65 km per uur

De dag begon wel heel vroeg, want we moesten de boot halen die op 7:15 uur vertrok vanuit Algeciras. Ons hotel was 31 kilometer daarvandaan en ook 's ochtends schijnt het daar druk te kunnen zijn. Gelukkig viel het allemaal mee en waren we ruim op tijd. De overtocht was een eitje; er waren nauwelijks passagiers aan boord en de boot bleek serieus snel te zijn.

Foto van het ruim van de Levante Jet. Er staan acht auto's in, waarvan er drie richting Dakar gaan
In het ruim van de Levante Jet stonden maar acht auto's

Na aankomst was het meteen door naar de grens. Dat duurde bijna een uur; alle auto's die meededen aan de Dakar Challenge werden grondig gecontroleerd door grenswachten, de Douane en de politie. Er kwam zelfs een drugshond bij aan te pas.
Onze route ging door het Rif-gebergte, met als eerste tussenbestemming Chefchaouen, de blauwe stad. Daar hele lekkere broodjes gegeten, heel even de toerist uitgehangen en toen weer door.

Panoramafoto van Chefchaouen
Panoramafoto van Chefchaouen

De weg die we namen heet de R419 en bleek een legendarisch slecht wegdek te hebben. Enorme gaten in de weg, asfalt dat was verzakt, wegranden die helemaal kapot waren gereden en lange tijd was er zelfs helemaal geen sprake meer van asfalt. Het schoot dus niet erg op. Maar uiteindelijk arriveerden we rond 17:30 uur toch in Fez en na een hoop gezoek vonden we ook nog ons hotel. Vlakbij het hotel hadden we nog een kleine aanrijding met een auto uit Frankrijk. Verzekeringsgevalletje.

Morgen hebben we een heel lange etappe naar Merzouga, in het verre oosten van Marokko. Daar zijn de hoogste zandduinen van het land te vinden. Raph was daar al eerder. In 2009 ging hij met vrouw en kinderen met de auto op vakantie naar Marokko.