Etappe 5: Fez - les Dunes d'Erg Chebbi

Dagafstand: 572 kilometer
Afgelegde route op Google Maps

Vandaag was een lange rit naar het verre oosten van Marokko, naar de hoogste zandduinen van het land: Erg Chebbi. Het landschap is weids en het zicht op de weg reikt tot aan de horizon. Heel bijzonder: op een gegeven moment zien we zelfs sneeuw op de bergen in de verte!

Foto van een weg die naar de horizon loopt
Onderweg naar les Dunes d'Erg Chebbi.

Foto van bergen in de verte met daarop sneeuw
Sneeuw in de woestijn... dat hadden we niet verwacht!

De route voert ons door canyons, langs indrukwekkende bergen en langs talloze dorpjes en steden. Even na Errachidia rijden we op een splinterniewe asfaltweg met een fietspad! Niet heel raar, want de fiets is een veelgebruikt vervoermiddel in Marokko. Maar om dat fietspad nu aan te leggen buiten een stad en na een kilometer of 20 zo maar te beƫindigen in de woenstijn is ehhh... jammer.

Weg in de weostijn met aan weerszijden een fietspad
De nieuwe autoweg, compleet met fietspad

Na een lange tocht rijden we de laatste 18 kilometer over een onverharde weg naar onze slaapplaats voor de komende dagen: Palmeras Y Dunas, een kilometer of 40 ten zuiden van Erfoud. Een vreselijke weg, die voor het grootste deel bestaat uit heel grof wasbord en scherpe stenen. Alles in de auto kraakt, piept en rammelt. Casper moet zelfs het rooster in het midden van het dasboard terug duwen, want dat begint los te raken.
We halen onze bestemming ruim voor zonsondergang. Bij aankomst blijkt dat de nodige auto's problemen hebben. Gelukkig is morgen een rustdag, zodat in elk geval kan worden geprobeerd om die problemen te verhelpen.

Ook bij onze Subaru, want we willen de koppeling preventief laten vervangen. Die slipt namelijk en dat is geen best voorteken. Waarschijnlijk is de oliekeerring gaan lekken, waardoor er olie op de frictieplaat komt. En nattigheid op de koppeling is iets dat je absoluut niet wil hebben.