Veiling van de auto's in Banjul, Gambia

Veilingposter
Poster van de veiling, die plaatsvond op het terrein van het grootste stadion in Gambia

De zaterdag was geen rustdag. Integendeel: de auto's moesten verkoopklaar worden gemaakt om zoveel mogelijk geld op te brengen voor het goede doel. We hadden met de vogelspotter van het hotel - Gambia is internationaal vermaard om zijn soortenrijkdom aan vogels - een prijs afgesproken voor het helpen schoonmaken van de auto. Dat kwam hem goed uit, want business was slow.

Het was één grote bende op de parkeerplaats van het hotel. Niet alleen met mensen die druk aan het schoonmaken waren, maar ook met mensen die uit waren op de overtollige spullen in de auto's. Want voor jerrycans, reserve-onderdelen, sjorbanden, sleepkabels, rijplaten, proviand, een complete inbouwkeuken, tenten, slaapzakken en andere spullen is simpelweg geen plaats in een koffer die maximaal 20 kilo mag wegen. Veel van onze spullen die over waren zijn uiteindelijk naar de vogelspotter gegaan.

Zondag is de Legacy geveild. De verwachtingen waren niet hooggespannen, want er waren in totaal 10 Subaru's op de veiling, waaronder een Outback en 6 Foresters en die zijn nou eenmaal veel populairder dan een Legacy. Één van de Foresters kwam uit 2006 en was voor vertrek grondig onder handen genomen, dus dat was de beoogde winnaar in de Subaru-klasse.

Bij de bezichtiging was er behoorlijk veel belangstelling voor de Legacy. Er zaten zelfs drie Subaru-eigenaren tussen de belangstellenden. Een ervan zat de hele tijd op de passagiersstoel verliefd te zijn op de auto en zei tegen iedereen die het horen wilde "this is my car".

Onze Legacy was als een van de laatste auto's aan de beurt. Het aantal belangstellenden was inmiddels al behoorlijk afgenomen. Maar er waren desondanks best veel bieders en het liep zelfs uit op een bidding war tussen twee mannen. De Legacy werd uiteindelijk verkocht voor 272.000 Dalasis, 3681 euro! En de koper was - inderdaad - de man die een hele tijd op de passagiersstoel had gezeten...

Foto van de veilig van onze Subaru Legacy
De Legacy veroorzaakte tijdens de veiling een heuse bidding war

Uiteindelijk bracht de Legacy de hoogste prijs op van alle Subaru's en de derde hoogste prijs van de veiling. Een Misubishi Pajero werd verkocht voor 388.000 Dalasis en een Mercedes ML Diesel in AMG-trim voor 310.000 Dalasis. De totaalopbrengst van de veiling was uiteindelijk 71.150 euro voor het goede doel. Daarnaast werd online 44.600 euro aan donaties opgehaald.

Einde

Totaal afgelegde afstand: 6.298 kilometer
Afstand hemelsbreed: 4.735 kilometer