Etappe 17: Dakar - Banjul (GM)

Dagafstand: 447 kilometer
Afgelegde route op Google Maps

Vandaag rijden we een verbindingsetappe tussen de hoofdstad van Senegal en de hoofdstad van Gambia, waar de auto's op zondag 26 november worden geveild voor het goede doel. Bij het vertrek is het nog donker, rijdens we eerst behoorlijk verkeerd en komen we terecht in diepe zandsporen in een van de armere woonwijken van Dakar. Gelukkig komen we niet vast te zitten. Uiteindelijk komen we terecht op de vierbaans(!) tolweg richting de SeneGambia vriendschapsbrug. Na een kilometer of 60 verandert die in Mbour vrij abrupt in een tweebaans asfaltweg met diepe vrachtwagensporen. Dat rijdt bepaald niet prettig en schiet ook niet op, maar gelukkig schraapt de auto nergens over de grond.

Voordat we de vriendschapsbrug bereiken moeten we eerst de grens over. We blijken de eersten te zijn die er aankomen. Het is er een gemoedelijke chaos, maar we hebben geen haast. Als de rest van auto's is gearriveerd gaan we aan de slag om papiertjes en stempels te verzamelen, zodat we door kunnen naar Gambia. Binnen een paar uur is alles geregeld.

De SeneGambia brug is begin 2019 officieel geopend. Het blijkt de grote trots te zijn van de inwoners van Gambia, want het is met 1,9 kilometer de langste brug van West-Afrika. Niet gek voor het kleinste land op het Afrikaanse vasteland.

luchtfoto van de SeneGambia brug
De SeneGambia vriendschapsbrug overbrugt de Gambia rivier

We hebben nog best een lange rit voor de boeg, want de brug ligt op zo'n 120 kilometer van de kust. Gelukkig is de kwaliteit van het asfalt best goed, maar de talloze verkeersdrempels halen de vaart er behoorlijk uit. Dat heeft touwens ook zo zijn voordelen, want het landschap is bezaaid met een karakteristiek soort boom: de baobab.

Foto van baobab-bomen bij zonsondergang
Baobab-bomen in het avondlicht.

Na een lange rit komen we eindelijk aan bij de voorsteden van Banjul. Wat lijkt op nog maar een kort stukje naar ons hotel voor de komende dagen blijkt een hektische onderneming te zijn, omdat de hoofdweg is afgesloten. Wat volgt is een puzzeltocht over onverharde weggetjes door woonwijken, waarbij we constant andere deelnemers tegenkomen die de in tegenovergestelde richting rijden. Uiteindelijk lukt het om de chaos achter ons te laten en arriveren we - tot onze eigen verbazing als eersten - bij ons hotel.